Majoritatea doamnelor (și nu numai) apreciază o cafea bună, atât dimineața la trezire, cât și ca pretext de socializare. Ne ajută să ne trezim și să fim în formă, e buna la orice discuție între prietene, sau atunci când avem de petrecut nopți albe lucrând sau învățând pentru un examen important. Dar cum ne afectează cafeaua dinții, cât e de bună sau de dăunatoare pentru sănătatea și aspectul danturii noastre?
Cu toate am observat cu neplăcere petele maronii care rămân pe ceașcă din care ne bem cafeaua, chiar și după ce o spalăm foarte bine. Exact același lucru se întamplă și în cazul dinților. În special pe partea interioară, petele de cafea se instalează, fiind extrem de aderente și greu de curățat. Dinții capătă, pe toate suprafețele, un aspect neplăcut, gălbui-maroniu. Asta se întâmplă pentru că pigmentul cafelei pătrunde prin toate microfisurile și prin microspatiile existente la nivelul prismelor de smalț. De asemenea, dinții pătați de cafea sunt mai predispuși la recolorare în urma albirilor dentare.
Nu numai smalțul este supus acestui proces. Obturațiile vechi sau incorect finisate se infiltrează pe la margini și își schimbă iremediabil culoarea. Trebuie să luam aminte că albirea dentară are efect exclusiv pe țesut natural, deci orice tip de material adăugat de către medic nu va reacționa la substanțele de albire. Soluția, în cazul deteriorării de orice fel a restaurărilor dentare, este schimbarea lor.
Un alt dezavantaj al consumului de cafea în exces, este ca aceste colorații care se depun pe suprafața dinților nu sunt lucioase, asa cum este smalțul, ci rugoase, aderente. Prin această caracteristică, colorațiile favorizează depunerea plăcii bacteriene, acumularea de tartru și resturi alimentare. Toate acestea duc, în timp, la apariția cariilor și problemelor parodontale.
De asemenea, în cazul celor care preferă cafeaua îndulcită, trebuie să ținem cont că și zahărul din cafea este un inamic al sănătații dentare. Acesta poate fi combătut simplu, prin periajul dentar ulterior consumului de cafea îndulcită, sau prin renunțarea la zahărul din ceașcă.
Cu toate astea, cafeaua nu trebuie exclusă complet din obiceiurile noastre zilnice, ci trebuie doar să avem grijă atunci când o consumăm. Doamnele și domnișoarele care sunt extrem de preocupate de estetica dentara au ca soluție la îndemână, consumul cafelei cu paiul (nu extrem de elegantă, dar eficientă).
Controlul periodic la dentist este o componentă foarte importantă în menținerea igienei și sănătații dentare. O dată la 6 luni cu toții ar trebui să ne prezentăm în cabinet pentru control și igienizare profesională (detartraj, periaj, air-flow).
În concluzie, ne permitem să facem aproape tot ce ne dorim, cu condiția ca nimic să nu fie în exces și să respectăm niște reguli de viață sănătoase și echilibrate.
