Alimentația este unul din principalii factori care pot influența sănătatea orală
Există câteva reguli care trebuiesc respectate și care ne pot asigura un zâmbet sănătos și curat. Cele mai incriminate alimente în patologia cariei sunt dulciurile. Mecanismul de acțiune al zaharurilor constă în formarea de acizi dăunători care atacă structurile dentare și, în același timp, zahărul reprezintă un substrat nutritiv pentru bacteriile cauzatoare de carie. Mai ales în cazul copiilor, necesarul caloric este mare, și un procent important din acesta este dat de zaharuri, fapt care ne împiedică să eliminăm dulciurile, însă acestea pot fi consumate cu succes având o minimă grijă în ceea ce privește felul în care i le dăm celui mic. De asemenea, orarul consumului de dulciuri trebuie luat în calcul. Trebuie evitate zaharoasele seara, înainte de culcare, când dacă periajul nu este efectuat foarte riguros, există riscul stagnării zahărului pe dinți întreaga noapte. Copilul (dar și adultul) nu trebuie să consume dulciuri între mese (ci ca desert, după fiecare masă), consumul de zaharuri fiind indicat în special dimineața. Astfel, beneficiem ziua de energia dată de glucide și avem timp pe parcursul întregii zile să realizăm o curățare eficientă a resturilor rămase pe dinți.
În cazul copiilor foarte mici, un obicei extrem de dăunator și cu efecte dramatice asupra dinților de lapte este acela de a înmuia suzeta în miere, sau de a lăsa bebelușul să adoarmă cu biberonul în gură. Astfel, lăsam dinții să stea într-un sirop de zahar ore întregi, timp în care dinții sunt literalmente “măcinați”. Se impune individualizarea consumului de dulciuri în funcție de “calitatea” dinților și predispoziția la carie. Trebuiesc evitate dulciurile lipicioase (de tipul caramele, ciocolată cu caramel), și diminuat consumul de dulciuri mai puțin nocive cum sunt băuturile carbogazoase dulci și prajituri “cremoase”.
În igiena alimentației există anumite alimente care ne protejează de atacul bacterian. Acestea trebuiesc consumate în cursul meselor principale, sau între mese, ca și gustări. Legumele fibroase nepreparate termic sunt o “periuță de dinți” naturală și gustoasă foarte eficientă (morcov, țelina, ridichi negre). De asemenea branza (și lactatele în general) este un alt aliment care ne protejează eficient prin eliberarea de calciu către smalțul dinților. Între mese, nefiind indicat să ne spălam pe dinti mai mult de două ori pe zi, putem opta pentru fructe acrisoare de tipul merelor verzi. Acestea curață bine resturile alimentare dintre mese, iar conținutul scăzut în zahăr este, de asemenea, un avantaj important.
Băuturile carbogazoase sunt de evitat prin prisma faptului că acidul conținut de acestea atacă nemilos structurile dentare. Totuși, dacă nu ne putem abține de la un pahar de suc rece și acidulat, putem proteja dinții prin consumul cu paiul.
Sunt de preferat băuturile din fructe proaspete, fără acid și zahăr adăugat. Pe lângă lipsa acestor elemente negative, sucurile fresh din citrice au un rol important și în menținerea sănătații gingiilor prin conținutul lor mare de vitamina C, vitamină esențială în cavitatea orală. De asemenea, se indică consumul de ceai. Substanțele naturale conținute de ceai realizează o curățare eficientă a dinților și oferă protecție împotriva cariilor. Ceaiul ajută de asemenea și la menținerea unei respirații proaspete.
Se recomandă în special consumul de ceai alb sau infuziile de plante deschise la culoare (musețel, tei, lamâie), ceaiul negru, verde, sau cel de fructe de pădure pătând smalțul dentar, ducând la apariția unor pete foarte inestetice. Mancărurile ce conțin carbohidrați, de genul chipsurilor, sunt un factor nociv pentru dantură, pentru că acestea când se descompun formează grăsimi simple, care sunt convertite de bacteriile din gură în placă dentară.
În concluzie, cu un pic de atenție în ceea ce privește consumul de alimente și băuturi, putem îmbina utilul cu plăcutul spre a avea o dantură sănătoasă fără a renunța neaparat la micile plăceri culinare. Consumând dulciuri predominant dimineața, lactate din plin, fructe și legume fibroase și câte o cană generoasă de ceai zilnic, ne putem asigura și câte o felie de tort, un pahar de Cola, sau alte mici plăceri vinovate, adăugând la toate acestea periajul dentar riguros dimineața și seara și mijloacele auxiliare de igienă.
