1. ALBIREA DENTARĂ – este o manoperă care se realizează în cabinetul stomatologic și presupune aplicarea pe dinți a unui gel pe bază de peroxid de hidrogen. Acesta pătrunde în fisurile naturale ale smalțului și, ca și înălbitorul de rufe, albește structurile dure dentare. Gelul se păstrează pe dinți aproximativ 45 de minute timp în care funcționează și lampa UV care potențeaza efectul gelului. La final, pentru a evita/diminua sensibilitatea normală după această procedură se face fluorizare locală – un alt gel, de data asta pe bază de fluor care se menține pe dinți circa 5 minute.
2. EVITAREA ALIMENTELOR ȘI BĂUTURILOR FOARTE PIGMENTATE. Printre acestea se numără ceaiul verde sau negru, cafeaua, vinul roșu și Coca Cola. Cu toate acestea, dacă nu ne putem lipsi de ele, putem opta pentru consumul lor cu ajutorul paiului. În ceea ce privește alimentele care ne colorează dinții, acestea sunt cele ca fructele de pădure, acadelele care colorează limba – ele colorează, bineînțeles, și dinții.
3. EVITAREA FUMATULUI. Fumatul este una din principalele cauze pentru care dinții devin galbeni sau chiar negricioși, aspectul fiind deosebit de neplăcut. Din păcate, soluția la acest lucru este cea radicală – renunțarea completă la fumat.
4. TETRACICLINA ADMINISTRATĂ LA VARSTĂ FRAGEDĂ. Atenție, părinți! Administrarea de antibiotice pe baza de tetraciclină la copilul mic rezultă prin formarea unor pete galbene, foarte inestetice, în structura smalțului, pete ce nu pot fi îndepărtate cu nimic, soluția la aceasta problemă este acoperirea dinților (bineînțeles, la maturitate) cu fațete sau coroane.
5. PERIAJUL CORECT ȘI PASTELE DE DINȚI PENTRU ALBIRE. Un periaj realizat corect, de două ori pe zi, așa cum am explicat și în articolul trecut, previne depunerea plăcii bacteriene, care este un depozit moale, ce se colorează foarte ușor la contactul cu băuturile și alimentele mai sus menționate. De asemenea, și folosirea pastelor de dinți pentru albire poate fi utilă, mai ales după manopera de albire din cabinet, acestea păstrând foarte bine efectul obținut în cabinet.
6. IGIENIZAREA PERIODICĂ PROFESIONALĂ. Detartrajul, periajul și air-flow constituie un pachet de profilaxie care ar trebui efectuat o dată la 6 luni. Air-flow-ul este o manevră realizată întotdeauna după detartraj, care elimină toate colorațiile, petele și care netezește suprafața smalțului, întârziind depunerea ulterioară de tartru. Prin acest pachet, beneficiați de dinți atât foarte sănătoși, cât și albi și frumoși.
7. TRATAREA CARIILOR. În special cariile de pe dinții frontali sunt deosebit de inestetice, negru sau maro-inchis. Tratarea lor la timp aduce și beneficiul unui tratament simplu, mai puțin costisitor, cât și beneficiul estetic, dinții păstrându-se mult mai albi dacă sunt tratați la timp. Dacă aceste carii ajung la nerv, fiind necesară îndepărtarea acestuia și tratamentul de canal, dinții rămași devitali se vor îngălbeni și vor căpăta un aspect străveziu, deloc plăcut la vedere.
8. FOLOSIREA APEI DE GURĂ ȘI A MIJLOACELOR AUXILIARE DE IGIENA, DUPĂ MASĂ. Clătirea energică cu apa de gura, și folosirea aței dentare elimină resturile alimentare rămase, și previne depunerea excesivă a plăcii bacteriene care, așa cum am spus și mai sus, se pigmentează ușor și dă aspectul de dinți nespălați, foarte neplacut.
9. CONSUMUL DE LACTATE. Lactatele (lapte, iaurt, brânză) sunt o bogată sursă de calciu și au un mare efect carioprotector, ajutând deci, la menținerea unui zâmbet sănătos și curat.
10. UTILIZAREA PRODUSELOR DE ALBIRE LA DOMICILIU. În comerț putem găsi o gamă largă de produse pentru albirea dinților acasă. Printre acestea se numară o serie de geluri și paste care se aplică pe dinți dupa periaj și se mențin conform instrucțiunilor producătorului, precum și benzile de albire. Acestea din urma sunt niște benzi transparente, care se lipesc pe dinâii frontali și se mențin aproximativ o jumătate de oră, zilnic. Ele pot fi găsite mai mult online, la noi în țară nefiind comercializate încă. Prețul lor este accesibil, iar rezultatul mulțumitor.
