Întrebări frecvente

Dacă mai ai și alte întrebări, nu ezita să ne contactezi!

Nu. Implantul dentar este un dispozitiv medical realizat dintr-un aliaj metalic bioinert, ceea ce înseamnă că prezența acestuia nu este percepută în niciun fel de către organism.

Cu toate acestea, deși mecanismul nu este unul de respingere, ne putem confrunta cu eșecuri în ceea ce privește implanturile, dar acestea sunt cauzate de cu totul alți factori, cum ar fi: folosirea aparaturii și materialelor de slabă calitate, folosirea unor tehnici de lucru greșite, inserarea implantului pe un câmp tarat (pacient suferind de afecțiuni grave nedeclarate), nerespectarea de către pacient a instrucțiunilor medicului în ceea ce privește atât comportamentul imediat postoperator, cât și îngrijirea cavității orale ulterior, pe termen lung.

Nu. Detartrajul este una din principalele metode de igienizare a dinților, realizate în cabinetul dentar, fără de care se pot instala numeroase afecțiuni care pot duce la pierderea dinților. Printre aceste se numără cariile subgigivale de colet, boala parodontală – afectarea sistemului care susține dintele în alveolă, care netratată poate duce la pierderea dinților aparent sănătoși.

Nici un exces nu este bun. Și în cazul albirii, dacă procedura se face în mod repetat, la distanțe scurte între aplicări, acestea pot avea un efect negativ asupra smalțului dinților, într-o măsură oricum, foarte mică. Pe principiul camașii albe, care pusă în clor excesiv, în final se va rupe. Însă, corect efectuată, manopera de albire nu are nici un efect negativ asupra dinților.

Asta Înseamnă, aplicări rare, o dată pe an sau chiar o dată la doi ani, procedeul fiind urmat de educarea obiceiurilor de zi cu zi (reducerea fumatului, a consumului de alimente coloare, fructe roșii etc.). în acest fel, vă puteți menține dinții sănătoși și zâmbetul strălucitor.

Dinții de lapte se pierd, însă sănătatea lor este esențială pentru o dantură definitivă bună și fără probleme. Cariile dinților de lapte sunt foarte agresive, evoluează nefavorabil foarte rapid și duc la pierderea precoce a acestor dinți.

Dacă dinții de lapte se pierd mai repede decât vârsta fiziologică la care ar trebui să se întâmple asta, dinții vecini, temporari sau definitivi,migrează închizând spațiul unde dintele definitiv succesor ar trebui să erupă. Astfel apar erupțiile ectopice, adică în alt loc decât ar fi normal, sub buză, sau în bolta palatină (cerul gurii).

O altă problemă cu cariile dinților de lapte este aceea că în fază avansată (în care, după cum am zis, ajung foarte repede) pot afecta mugurele dintelui succesor care stă deasupra dintelui de lapte, ducând la mineralizarea deficitară a smalțului, împiedicarea erupției lui, sau chiar pierderea dintelui definitiv. În concluzie, dinții temporari trebuiesc tratați cu cel puțin tot atâta grijă ca și cei definitivi, sănătatea dentiției de lapte fiind tot atât de importantă ca și cea a dinților permanenți.

Aparatele dentare moderne sunt fixe (adică nu le poate scoate decât dentistul, la finalul tratamentului) și sunt eficiente la orice vârstă. Aparatele mobile se folosesc numai la copil, pentru ca pot fi schimbate foarte des, odată cu creșterea și dezvoltarea oaselor copilului și produc forțe mai mici în repoziționarea dinților pe arcadă.

Cele fixe însă, produc forte mai mari, și orice adult poate finaliza cu succes un tratament ortodontic, la orice vârstă și cu obținerea sigură a rezultatelor dorite.

În timpul sarcinii trebuiesc evitate orice fel de manopere medicale care constituie un stres asupra organismului.

În timpul tratamentelor dentare, adeseori, se folosesc medicamente care conțin antibiotice, substanțe anestezice, sau sunt necesare radiografii. Toate acestea sunt complet interzise mai ales în primul trimestru de sarcină, datorită efectelor teratogene pe care le pot avea. Primul trimestru de sarcină este cel în care se formează organele și de aceea, orice intervenție de ordin medicamentos sau radiologic este strict interzisă.

Multe din substanțele utilizate în scop terapeutic în cadrul tratamentelor dentare ajung în laptele matern asa că și perioada alăptării la sân este una în care vizita la stomatolog nu este o idee bună. Cu toate astea, sunt permise tratamentele urgențelor – abcesele sau a gingivitei de sarcină. O infecție dentară netratată poate fi de asemenea riscantă pentru cel mic aflat în pântecele mamei, așa că asigurați-vă că spuneți dentistului că sunteți gravidă și că acesta ia toate masurile de precauție necesare stării în care vă aflați.

Cel mai indicat e ca atunci când vă hotărâți să aveți un copil, să faceți o vizită la medicul dentist înainte de a rămâne gravidă.

Da. Prin examinare clinică, aspectul dentiției mixte, corelate cu radiografii specifice, medicul dentist își poate da seama de problemele de ordin ortodonțic care există sau vor exista la copilul dumneavostră. Instituind tratamentul ortodonțic cât mai devreme, acesta se realizează în modul cel mai eficient, durata mai scurtă și rezultate perfect satisfăcătoare. În orice caz, momentul începerii tratamentului ortodonțic este hotărât numai de medicul ortodont.

stefanÎntrebări Frecvente