Blog

drinking_water.jpg

Dinți sensibili? Află care sunt motivele și ce trebuie să eviți

Sensibilitatea dentară se manifestă printr-o durere mai puternică sau mai ușoară declanșată de băuturi sau alimente cel mai adesea reci, calde sau dulci. Ce trebuie să știi este că multe dintre cauzele care provoacă sensibilitate dentară pot fi corectate, fie prin schimbarea unor obiceiuri nesănătoase, fie prin schimbarea pastei de dinți sau urmarea recomandărilor medicului tău dentist.

Hai să vedem care sunt cele mai comune cauze:

  1. Periajul prea dur

Tu folosești o periuță de dinți cu perii tari? Câtă presiune aplici atunci când îți periezi dinții? Dacă periuța și tehnica de periaj nu sunt potrivite, smalțul dinților poate fi afectat iar acest lucru poate duce la sensibilizarea dinților. Dacă ai probleme poți încerca o periuță cu perii mai moi și să aplici mai puțină presiune atunci când te speli pe dinți.

  1. Depunerile de placă bacteriană

Nu trebuie să cazi nici în extrema cealaltă și trebuie să fii atent ca dinții tăi să rămână curați. Acumulările de placă pot irita gingia și pot provoca inflamații. Netratată, această problemă poate duce la gingivită, care va spori și sensibilitatea dinților.

  1. O plombă care trebuie să fie înlocuită

Plombele nu țin la infinit, uneori este nevoie să le înlocuiești. Sensibilitatea dentară poate să fie semnalul că trebuie să faci o programare pentru un control stomatologic. Dacă plomba se fisurează sau se distanțează de măsea, bacteriile își fac loc iar acest lucru provoacă durere și sensibilitate dentară

  1. Albirea dentară sau alte proceduri stomatologice

După anumite lucrări dentare sau proceduri stomatologice este normal ca dinții să devină mai sensibili. Albirea dinților este una din procedurile unde sensibilitatea dentară este un efect secundar destul de întâlnit. Partea bună este că această sensibilitate este doar periodică și de obicei de foarte scurtă durată.

  1. Mâncăruri acide

Alimentația are un rol important pentru sănătatea ta și pentru sănătatea dinților. Anumite mâncăruri acide sunt sănătoase pentru tine dar, consumate în exces pot ataca smalțul și pot provoca sensibilitate. De exemplu, dacă observi o sensibilitate încearcă să reduci din sucurile de fructe, cafea, băuturi acidulate, dulciuri, chipsuri, tigări. Unul dintre ele poate fi factorul care îți cauzează disconfort.

Foto via