Blog

aparate_dentare_featuredjpg.jpg

Dentiştii și istoria (4): Primele aparate dentare

Aparatele dentare sunt extrem de variate în prezent și au rolul de a alinia și îndrepta dinții. Acest lucru nu aduce doar un evident beneficiu estetic ci este și un mod de a îmbunătăți sănătatea orală.

Încă din antichitate, a existat un interes pentru îndreptarea dinților în scop estetic. Au fost descoperite numeroase mumii care aveau înfășurate în jurul dinților fie benzi de metal, fie diverse ale materiale care aveau rolul de a ține dinții în poziția corectă. Există dovezi ale unui fel de aparat dentar primitiv și la romani, care se pare că încercau să folosească fire de aur pentru a îndrepta dinții. O altă metodă de îndreptare a dinților era cea propusă de Aulus Cornelius Celsus, care susținea că îți poți îndrepta dinții aplicând presiune cu degetul asupra dinților strâmbi. Presiunea trebuia să fie de lungă durată și la intervale regulate. Da, ne amuzăm un pic acum privind în urmă, dar principiul era corect, nu?

Primele încercări notabile le întâlnim însă în secolul al 18-lea, când deja interesul pentru dantură era crescut. Pierre Fauchard, un dentist francez considerat fondatorul stomatologiei moderne, publică în cartea sa, “Dentistul – Chirug”, și un capitol dedicat metodelor de îndreptare a dinților. Aparatul propus de el se numea „bandeau” și avea forma unei porcoave. Tot el experimentează  și cu ideea de fire din diverse materiale care pot îndrepta dinții.

aparate_dentare

Pierre Bourdet, dentistul regelui Franței, continuă îndeaproape munca lui Pierre Fauchard: el perfecționează bandeau-ul și este primul dentist care recomandă extracția măselelor de minte pentru a asigura așezarea corectă a dinților.